måndag 20 april 2009

Leverans från Nibe!

Satt i bilen och jobbade under fm, väntade en leverans från schenker med vår kamin. Förväntade mig ett par kartonger och delar men huj vad fel jag hade det var en nedrans massa kortonger.

Skorsten passbitar start och slutrör...huuuu tog med monteringsbeskrivningen hem tror jag behöver läsa på!

En Nibe/Contura 550 svart.

Tillbringade resten av lunchen med ett foder vid entrén, inte helt nöjd med resultatet men det blir jag väl aldrig!

Framsidan där teglet är lagt till hälften!


Här ser man min ifyllnadslagning i ljusgrått, väl instucket under pappen uppe och mellan pappen och ströläkten nedanför! (Obs, jag är en glad amatör men det här jobbet var inte särskilt avancerat.... proffs hmmppf!)


Fullvy framifrån!


Fullvy bakifrån. Vi har sparat för att kunna stå på läkten när vi ordnar med finjustering av ränndalen samt kupans hängränna.

söndag 19 april 2009

Nu är taket lagat!

Jag fick tre alternativ av FH
  1. Ny lokal entreprenör gör om jobbet
  2. Samma klåpare åker 20 mil enkel resa och gör om jobbet en tredje gång
  3. Gör det själv

Jag valde alternativet att göra iordning taket själv och skicka in kvitton på material, tog en 5 timmar då jag var själv men nu är kanten perfekt och garanterat tät!

Vill tacka FH's huvudkontor för all hjälp och korrespondans med entreprenören vilket jag är glad för att jag slapp! (har en förmåga att bli skitförbannad vid sådana här tillfällen....)

Helgen i övrigt har gått åt till att lägga tegel, 75% är klart, gissar att nästa helg blir det till att "gira" runt ränndalar vid kupor samt resterande plåtarbete på taket.
Uppdaterar med bilder under morgondagen!

torsdag 16 april 2009

Taket lagat eller???

Idag var firman som reste huset förbi för att göra det vattentätt.... igen. Nu är inte jag någon expert men hela jobbet känns lite halvdant i min mening, råspontsluckan som stack upp och gjorde att ett dike bildades är kvar, både luckan och diket....
Ser mest ut som ett lapptäcke nu i mina ögon, vet heller inte riktigt vad normen säger om man lappar endast uppepå och drar på lite tjära i skarven, jag hade nog skurit upp och stuckit under den nya biten i ovankant sen tjärat, nu ligger lappen helt ovanpå, -rätt eller fel?

Min största oro just nu är hur det kommer att bli när man lagt tegel, misstänker att den kan komma att ligga mot råspontluckan, nu kommer teglet imorgon så då kan jag kontrollera den saken!

Samtliga bilder är klickbara för att se en större version!

Här ser man lagningen nerifrån marken, man ser hur lapparna syns under översta bärläkten!


Klicka på bilden så ser man ett litet mushål i nedförslutet, nu verkar dock underliggande lagret täcka råsponten som tur är, men om man åker 40 mil för att laga ett tak som man uppenbarligen satt ihop fel, lämnar man det så här då?

Samma som ovan men sett från nock!


Bild på diket....


Floden Kwai har fått konkurrens!




Här sticker det upp en träflisa i en öppning i skarven!


Mot öster!


Öster ut, diket kvar, lappat och lagat!




Här känner jag tydligt råspontluckan under extrapappen!

tisdag 14 april 2009

Det regnar in...

En liten petitess som jag missat att berätta om.

Kom til huset i torsdags efter en natts regnande och upptäcker att det rinner vatten från diffusionsspärren ovanför tvättstugefönstret ner på golvet.





Här är orsaken till läkaget, den branta råspontsluckan är inte kapad utan lagd över den som kommer ner på 27gr delen, sen har dom lyckats att få till inte bara en längsgående skarv där utan flertalet tvärgående med, som gjort för att det ska regna in!




Lyfter lite lätt utan att ta i på skarven på pappen, klisterranden är orörd, lite för blött för att vara ett nylagt tak, grannen stod utan tegel i 3 månader utan läkage, denna i 3 veckor!

Sakta men säkert

I helgen fick vi mycket uppskattad hjälp från släkten, allt skivmaterial är inne i huset föredelat på våning och sort, tror det var närmare 3 ton vi bar in på ca 3-4 timmar, STORT TACk till alla närvarande! Så gått som tomt där allt material låg ute, skönt att få bort det från leran!


Ställningar uppsatta. På fredag kommer teglet, beställt det upplyft via Fiskarheden då jag inte fick göra det direkt med Monier?? Ska ringa och kolla om det faktiskt har beställts med idag!


Foder satta på 8 av 20 fönster, lite pilligt men resultatet får jag nog säga blir helt ok i alla fall!

tisdag 7 april 2009

Panel och foder!

Mer panel på plats, börjat med foder, lite trixit men det går. På torsdag kommer att lass med ställning inför taktegelleverans den 17é. Fått hem elmaterial, vvs i första steget blir klar på torsdag. Hej och hå allt på en gång ingen panik!
Bilden är tagen från den obebyggda granntomten, ska nog slänta av lite snyggare nån gång i framtiden!



Första fönsterfodret på plats.... yehhaaaa!

onsdag 1 april 2009

Röris är på G...

På fredag om allt går som det ska så ska våran rörkrökare (vvs-tekniker) påbörja sitt arbete. på bottenplan handlar det mest om att sätta saker i "konsoler" ut från regelverk i rätt höjd, på ovanplan är det lite mer arbete då det ska dras för element samt avlopp under golvspånet i badrummet, nu är det nog ganska lättjobbat ändå då badrummet uppe ligger rakt över tvättstuga och badrum på bottenplan där all sammankoppling kommer att ske.

Kommande helgen blir det full gas med förhoppningsvis montering av ytterdörrar samt en massa panel och lite el med, ska se till att ta med kameran den här helgen!

Panel

Ena gaveln så gott som klar, salningar, foder och plåt runt köksfönstret saknas ännu!


En del pyssel kring dörrar och fönster för att få bredden på foder att stämma med plåtar etc.






Himla snyggt blir det, tycker vi!